E2r

Hoe te ikebana bloemstukken maken

Ikebana is Japans voor 'bloemen in leven gehouden'

Ikebana is Japans voor 'bloemen in leven gehouden'. Het is heel anders dan in westerse stijl bloemstuk waar de nadruk ligt op symmetrie van bloemen en planten in een vaas. Integendeel, dit legt de nadruk op lijn, vorm en als getoond in de bloemen en planten. Hier is er spiritualiteit en strikte naleving van traditie. Dit is meer dan zomaar bossen bloemen bij elkaar. Minimalisme is ook een aspect. Dit is een gedisciplineerde vorm van kunst waarin de natuur is een vooraanstaande element.

Voor beoefenaars, spiritualiteit is zeer belangrijk

Voor beoefenaars, spiritualiteit is erg belangrijk. Zij merken stilte en diepe concentratie. Ze denken en waarderen dingen in de natuur. Dit is een vorm van meditatie waar men kan worden tolerant en geduldig, ontspannen en dankbaar. Ze kunnen betrekking hebben Ikebana aan het welzijn van het lichaam, geest en ziel. Anderen prenten in de regeling hun opmerkingen en meditaties op de maan, liefde, en zon.

Hoe te ikebana bloemstukken maken. Ikebana is japans voor 'bloemen in leven gehouden'.
Hoe te ikebana bloemstukken maken. Ikebana is japans voor 'bloemen in leven gehouden'.

Stijlen in Ikebana is afhankelijk van de school, de vaas en de bloemen en planten worden gebruikt. De meest populaire scholen zijn de volgende:

  1. Ikenobo. Dit is de oudste Ikebana school. Het werd opgericht in de vijftiende eeuw door een boeddhistische monnik Ikenobo Senkei. De meest populaire stijl onder deze school is de Rikka. Dit is de staande bloem stijl, die werd gemaakt als een uitdrukking van schoonheid van de natuur. Dit is geregeld in een geformaliseerd en strikte manier na de zeven elementen te vertegenwoordigen onder andere onderwerpen, valleien, heuvels en watervallen. Andere stijlen van deze school rekening houden met de spirituele concepten van hemel, aarde en de mens.
  2. Ohara. Dit is een splinter school van Ikenobo gevormd in het laatste deel van de negentiende eeuw, toen Ohara Unshin de Ikenobo scholen vertrokken. De belangrijkste stijl is de moribana of de opeenstapeling van bloemen in een vlakke en ondiepe vaas. Deze school heeft westerse invloeden, omdat het werd gevormd toen westerse gebruiken waren zwaar prominent in Japan. Dus ze maken het gebruik van westerse bloemen en planten. Deze school ontwikkelde ook free-style Ikebana genaamd de jiyuka. Echter, ze nog steeds onderhouden formaliteit in hun praktijk.
  3. Sogetsu. In 1927, Teshigahara Sofu stichtte deze school. Dit was de tijd waarin de belangstelling voor Ikebana verspreid over Japan. Er allerlei mensen uit alle lagen van het leven. Sogetsu ingesteld de meest moderne stijl, de zogenaamde zen-eibana. Deze stijl maakt gebruik van nieuwe materialen zoals staal en kunststof. Dit is een grote afwijking van het traditionele gebruik van bloemen en planten.

Er is meestal een betekenis in de ikebana bloemstuk. Zijn waardering is niet beperkt tot visuele impact. Kijkers van de regeling kan afleiden van impliciete betekenis in het arrangement. Anderen zelfs een verhaal vertellen.

Ikebana geëvolueerd door de jaren

Voor beoefenaars, spiritualiteit is zeer belangrijk. Ikebana geëvolueerd door de jaren.
Voor beoefenaars, spiritualiteit is zeer belangrijk. Ikebana geëvolueerd door de jaren.

Ikebana is geëvolueerd door de jaren heen. Er zijn nu een aantal andere stijlen, en tentoonstellingen zijn zeer populair in Japan. Er zijn rechtop, schuin, en CSS-stijlen. Deze praktijk was, voor een tijd, als alleen de bovenlaag. Nu, mensen uit verschillende geledingen van de samenleving deel te nemen in de praktijk van deze kunstvorm. Ikebana bloemstuk bleek te zijn voor iedereen.